Tensor G4’ün performansı, G3’ü geride bırakamadı

Google’ın yakında piyasaya sürmesi beklenen yeni yonga seti Tensor G4 hakkında dolaşan duyumlar, bu çipin önceki sürümü Tensor G3‘ten büyük bir gelişme sunmayabileceğine işaret ediyor. Kesin bir kanıt olmamakla birlikte, yeni bir Google çip setine ait olduğu düşünülen bir Geekbench listesi, bu iddiaları destekler nitelikte görünüyor.

Google Tokay” kod adlı bir cihazın Geekbench listesine çıkması, bu spekülasyonlara bir miktar inandırıcılık katıyor. Ancak “Tokay” kod adlı bu cihazın hangi modele ait olduğu konusunda bir belirsizlik söz konusu; Pixel 9, 9 Pro ya da kısa süre önce sızdırılan Pixel Fold 2 olabileceği üzerinde duruluyor.

Söz konusu listeleme, cihazı güçlendiren çipin 3.1 GHz hızında çalışan tek bir Cortex-X4/X5 çekirdeği, 2.6 GHz hızında üç Cortex-A7xx çekirdeği ve 1.95 GHz hızında dört Cortex-A5xx çekirdeğine sahip olduğunu gösteriyor. Bu, toplamda sekiz CPU çekirdeği anlamına geliyor ki bu, Tensor G3’ün dokuz çekirdeğinden bir eksik. Bu durum, söz konusu çipin gerçekten de beklenen Tensor G4 olup olmadığı konusunda bazı soru işaretleri yaratıyor. Grafik işlemler içinse Arm Mali G715 GPU tercih edilmiş ve cihazda 8GB RAM bulunuyor.

Tensor G4’ün performansı, G3’ü geride bırakamadı

Performans açısından da, yeni çipin Tensor G3’e kıyasla geride kaldığı görülüyor. Önceki model Geekbench testlerinde 1268 ve 3510 skorlarını rahatlıkla elde edebilirken, yeni çip tek çekirdekli testlerde sadece 1082/1024 ve çok çekirdekli testlerde 3121/2788 skorlarına ulaşabiliyor.

Tensor G4’ün, Samsung’un Exynos 2400 modeliyle aynı 4LPP+ üretim sürecini kullanması bekleniyor. Exynos 2400, Qualcomm ve MediaTek’in amiral gemisi çipleriyle rekabet edebilirken, Tensor G4’ün aynı performans seviyesine ulaşıp ulaşamayacağı henüz belirsiz.

Mevcut duyumlara göre Tensor G4, büyük bir gelişme sunmasa da, Tensor G5 ile birlikte performans iyileştirmeleri bekleniyor. Tensor SoC’nin bir sonraki iterasyonunun Google tarafından özel olarak tasarlanacağı ve TSMC tarafından üretileceği, bu durumun performans ve verimlilik açısından iyileştirmelere yol açacağı söyleniyor. Ancak bu henüz erken spekülasyonlar olduğu için bu bilgilere biraz temkinli yaklaşmak gerekiyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir