TCMB Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor

TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan, Enflasyonla Mücadelede Güncel Durumu Değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, EUROMETAL Çelik Günü ve 10. YİSAD Yassı Çelik Konferansı’nda önemli bir sunum gerçekleştirdi.

TCMB Başkanı Karahan, enflasyondaki düşüş sürecinin sürdüğünü vurguladı. Karahan’ın, “Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumunda enflasyonla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Karahan, enflasyon beklentilerinin gerilediğini belirterek, “Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmektedir.” şeklinde konuştu.

“Maliyet Artışları Yavaşladı”

Karahan, maliyet artışlarının yavaşladığını açıklarken, dış ticaret dengesinde altın ve enerji hariç istikrarlı bir seyir olduğunu dile getirdi. Karahan, ayrıca cari işlemler açığının tarihsel düşük seviyelerde seyrettiğini, zayıf dış talebe rağmen ihracat pazar payının arttığını ifade etti.

Küresel Ekonomideki Belirsizlikler

Karahan, finansal piyasalardaki oynaklık ve küresel ticaret ile ekonomi politikalarına dair belirsizliklere de değindi. Karahan, “Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükselmiştir.” şeklinde konuştu.

Enflasyon Beklentilerinde Gerileme

Dr. Fatih Karahan’ın sunumunda enflasyon beklentilerinin gerilediğine dair bilgiler verildi. Ayrıca maliyet artışlarında yaşanan yavaşlama da vurgulandı.

Hizmet Enflasyonu

Karahan’ın sunumunda yer alan değerlendirmelere göre, geçmişe endeksleme eğilimlerinin hizmet enflasyonunu etkilediği belirtildi. Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonunda düşüş yaşandığına dikkat çekildi. Enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyrekte bir artış gözlendi.

Karahan’ın sunumunda, altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı olduğu vurgulanırken, üretim göstergelerinin ekonomik toparlanmaya işaret ettiği belirtildi. Yurt içi talebin ılımlı seyrettiği de sunumda öne çıkan noktalardan biriydi.

Related Posts

Ekonomist Filiz Eryılmaz açıkladı: Faiz indirimi, altın ve gümüşte beklenen değişim

Ekonomist Filiz Eryılmaz, İran-İsrail hattındaki gerilimin piyasalara etkisini ve Merkez Bankası’nın olası faiz adımlarını TGRT Haber canlı yayınında değerlendirdi. Eryılmaz, savaş ortamının piyasalara olan yansımasını ve altın fiyatlarını ele alarak, Türkiye’nin ekonomik geleceğine dair önemli öngörülerde bulundu.

Almanya’da yatırımcı güveni faiz indirimleriyle yükseldi

Almanya’da yatırımcı güveni, olumlu ekonomik sinyaller ve düşen faiz oranları ışığında haziranda 47,5’e yükseldi.

Akaryakıt fiyatlarında tablo değişti: Zam geldi!

Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kuru dalgalanmaları ve vergi artışları, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Son olarak motorin litre fiyatına 1 lira 75 kuruşluk bir zam yapıldı. Peki, 17 Haziran 2025 itibarıyla akaryakıt fiyatları ne durumda?

‘Yüksek arsa maliyeti konuta erişimi sınırlıyor’

Yeni seçilen yönetim kurulu olarak gazetecilerle bir araya gelen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), sektöre dair öncelikli sorunları belirleyerek, çözüm önerilerini kamuoyuna duyurdu. Buna göre konut fiyatını düşürmek ve sürdürülebilir üretim için ‘uygun arsa’ ve ‘erişilebilir finansman’ olmak üzere iki stratejik öncelik belirlendi.

Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta zam geldi!

Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta zam geldi!

ABD’li dev bankadan altın fiyatları için rekor tahmin

ABD’li yatırım bankası Wells Fargo, 2025 ortasına dair raporunda, küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik risklerin etkisiyle altın fiyatlarının önümüzdeki iki yılda tarihi seviyelere çıkabileceğini belirtti. Rapora göre, 2026 sonunda ons altın …