TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam Bilim ve Teknoloji Aletleri Koleksiyonu Projesi’ne ilişkin çalışmaları inceledi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu binada hayata geçirilmesi planlanan İslam Bilim ve Teknoloji Aletleri Koleksiyonu Projesi’ne ilişkin Tokyo Din Hizmetleri Müşaviri Muhammed Raşit Alas ve Tokyo Camii Diyanet Vakfı çalışanlarından bilgi aldı.

Tokyo Üniversitesi’nde ve Türkiye’de Osmanlı tarihi çalışmaları yapan Prof. Dr. Tadashi Suzuki ve Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar ile de bir araya gelen Kurtulmuş, görüşmenin ardından gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bilim, sanat, kültür, medeniyet alanındaki çalışmalarını Japonya’da anlatabilmek için her türlü gayreti ortaya koyacaklarını belirtti.

Tokyo Camii’nin kuruluşunun 25’inci yıl dönümü olduğunu, caminin etrafındaki hizmetlerin de daha köklü ve daha güçlü hale geldiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla el sanatları ve Türkçe Japon dostlarımıza öğretiliyor. Ayrıca değerli iki bilim insanının burada Türk toplumuyla gayet güzel entegre olmuş bir vaziyette Türk kültürünü ve özellikle Osmanlı kültürünü burada anlatmaları fevkalade değerli” diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu binanın üst katının bir bilim müzesi haline geleceğini vurgulayan Kurtulmuş, “Buradaki enstitü, gerçekten Japonya’da İslam kültürün, İslam çalışmalarının, araştırmalarının gelişmesi ve yaygınlaştırılması bakımından çok değerli hizmetler görecek. Biz de Türkiye olarak bilim, sanat, kültür geçmişimizi, medeniyetimizin önemli yanlarını Japon dostlarımıza tanıtabilmek için elimizden gelen her türlü desteği, gayreti ortaya koyacağız. Burası birkaç yıl içerisinde kayda değer, dünyanın dört bir tarafında tanınan önemli bir merkez haline gelecek. Tabii burada önemli bir konu da hizmetlerin Tokyo Camii ve çevresinde devam eden bu hizmetlerin sürdürülebilmesi için Japoncayı çok iyi bilen, Japon kültürünü yakinen tanıyan Türk evlatlarımızın, gençlerimizin de Japonya’ya gelmesini, buradaki çalışmalara katkıda bulunmalarını, hatta Türkiye’de Japoncayı öğrenerek buraya gelmelerini tavsiye ederiz, temenni ederiz. Çünkü burada hakikaten çok güçlü, her iki toplumu da tanıyan, her iki dile de vakıf olan gençlere, araştırmacılara ihtiyaç var. Ümit ederiz ki gençlerimiz buraya gelsinler, burada master yapsınlar, doktora yapsınlar, Japoncayı çok daha yakından tanısınlar ve Türk kültürüyle zaten büyük benzerlikler taşıyan Japon kültürünü içselleştirerek hem kültürümüzün tanıtılması hem dinimizin, medeniyetimizin tanıtılması bakımından da fevkalade önemli fonksiyonlar icra etsinler” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ziyareti anısına, Tokyo Camii’nde sergilenmek üzere Hasan Rıza Efendi’nin asırlık Mushaf-ı Şerif’inin tıpkıbasımını hediye etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha sonra Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’ne geçerek Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kurtulmuş, ziyaret sonrası sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında şunları kaydetti:

“Tokyo temaslarımız kapsamında, parlamento heyetimizle birlikte Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul’dan çalışmaları hakkında bilgi aldık. Büyükelçimize ve misyonumuzda görev yapan çalışanlarımıza görevlerinde üstün başarılar diliyorum.”

Related Posts

Orta Doğu’nun altında ‘hayalet bulut’ keşfedildi

Araştırmacılar, Umman’ın altında, 25 ila 40 milyon yıl önce Hindistan tektonik plakasının hareket yönünü değiştirmiş olabilecek alışılmadık bir magma sütunu keşfettiler.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Liderler İran konusunda hemfikir cesur kararlar alınacak

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikir” açıklamasında bulundu.

Şam’ı çevreleyen enkaz kaldırılıyor

Suriye’de 14 yıl süren savaş, başkent Şam’ın çevresindeki bir çok bölgede büyük bir yıkıma sebep oldu. Bölgeyi havadan ve karadan vurarak harabeye çeviren Esed rejimi ve müttefiklerinin Aralık 2024’te yenilgiye uğrayıp Suriye’den çıkarılmasının ardından yeniden inşa süreci de hız kazanıyor. Sivil Savunma Örgütü (Beyaz Baretliler), Şam’ın çevresindeki Haceru’l Esved, Yermük Kampı ve diğer bölgelere geri dönen mülteciler için enkazları kaldırıyor.

Trump ve yetkililerin tesislerdeki hasara yönelik ifadeleri çelişti: Yok mu edildi, hasar mı aldı?

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlenen saldırılarda bu kilit noktaların “tamamen yok edildiğini” belirtirken Genelkurmay Başkanı Dan Caine dahil çeşitli güvenlik yetkilileri, bu bölgelerin sadece “hasar aldığını” ifade etti.

Diyanet’ten ilginç fetva: Allah yazılı kolyeyle tuvalete gitmeyin!

“Fiyatları tayin eden Allah’tır” fetvasından sonra Din İşleri Yüksek Kurulu sosyal medyadan fetva paylaşma yasağı getirmişti. Ancak Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar bu kurala uymayarak her gün bir fetva paylaşmaya devam ediyor.

İsrailli uzmanlara göre Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer emellerini tamamen ortadan kaldıramayacak

İsrailli uzmanlara göre Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer emellerini tamamen ortadan kaldıramayacak