Şirketler yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor


Şirketler Yapay Zeka Becerilerine Sahip Çalışanları İşe Almayı Planlıyor

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı.

PERYÖN’ün çatı derneği EAPM’nin paydaşlığında ülke verilerinin derlenmesine liderlik ettiği raporda, küresel işgücünün yanı sıra Türkiye işgücüne ve iş hayatına dair çarpıcı veriler de yer aldı. 55 ülke ve 22 sektör grubundan 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1000’den fazla işverenin katılımıyla hazırlanan rapor, işgücü piyasasındaki dönüşümleri, en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüler sunuyor.

2030 Yılına Kadar Küresel İşgücünde 170 Milyon Yeni İş Yaratılacak

Rapora göre, 2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılırken, 92 milyon işin de geçerliliğini yitireceği ön görülüyor. Bu değişim, toplam istihdamda yüzde 7’lik net bir artış anlamına geliyor. Teknolojik değişimlerin itici güç olduğu bu dönüşümde, yapay zekâ, büyük veri ve dijital okuryazarlık gibi teknolojiyle ilgili becerilere olan talep hızla artıyor. İşverenlerin yüzde 86’sı, yapay zekâ ve bilgi işlem teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğine inanıyor.

Türkiye verilerine göre, yapılan bir rapora göre, Türkiye’de işletmelerin yüzde 94’ü yapay zeka programlarını kullanırken, bu oran globalde yüzde 88 seviyesinde bulunuyor. Şirketlerin yüzde 78’i, yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanları işe almayı planlıyor ve yüzde 70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamaları için eğitmeyi hedefliyor.

PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, konuyla ilgili olarak, “Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporu, küresel işgücünün ve iş dünyasının dönüşümüne dair önemli veriler içeriyor. Türkiye’de temel becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor ve bu oran küresel ortalamayı aşıyor. Türkiye’de en hızlı gelişen beceriler arasında yapay zekâ, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik bulunuyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için teknolojik yatırımların yanı sıra insan odaklı yönetim, eğitim ve yeni beceri kazandırma süreçlerine odaklanmak gerekiyor. Raporda, kurum kültürüne önem veren Türk kuruluşlarının çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık odaklı olduğu belirtiliyor” dedi.


Related Posts

Özer’den operasyonlara tepki

Tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, CHP’li belediyelere yönelik yapılan gözaltı operasyonlara ilişkin, açıklama yaptı.

HÜDA PAR’dan cuma namazı teklifi

HÜDA PAR, cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılmasını öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.

Kritik temas: Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Hamas: Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüşüyoruz, nihai karar açıklanacak

Hamas, Gazze Şeridi’nde ateşkes önerisini Filistinli gruplarla görüştüğünü ve nihai kararını açıklayacağını duyurdu.

İsrail’i terk etti İngiltere’ye yerleşti: Netanyahu’nun oğlu adını bile sildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun, 2022 yılında eğitimi için gittiği İngiltere’de kimliğini gizlemek amacıyla adını değiştirdiği ortaya çıktı. Avner’in, yoğun Müslüman nüfusun bulunduğu bölgede “Netanyahu” soyadıyla …

Elazığ’da hayvan borsası şap hastalığı nedeniyle kapatıldı

Elazığ Valiliği, Kurban Bayramı sonrası artan şap hastalığı nedeniyle Hayvan Borsası’nın 1 Temmuz itibarıyla geçici olarak kapatıldığını duyurdu.