Naci Görür evini buraya yaptıranları uyardı: Kahin olmaya gerek yok, kurtulamazsın

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Deprem riski ve önlemler hakkında yaptığı açıklamada, levha sınırına yakın bölgelerde yaşayanların daha fazla risk altında olduğunu belirterek, “Bunun için kahin olmaya gerek yok. Eğer levha sınırına yakın bir bölgede yaşıyor ve gerekli önlemleri almıyorsanız, bu zarardan kaçmanız mümkün değil.” dedi.

GAZİANTEP’TEKİ LEVHALARA DİKKAT ÇEKTİ

6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde, Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen “Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep” programında konuşan Görür, depremlerin oluşum mekanizmasını ve geçmişteki önemli depremleri anlattı.

Prof. Dr. Görür, Gaziantep’in deprem riskine dair yaptığı değerlendirmede, şehrin Doğu Anadolu Fayı’na yakın bir konumda olduğunu ifade etti. Görür, Doğu Anadolu Fayı’nın bir levha sınırı olduğunu belirterek, “Arap levhası ve Anadolu levhası burada bir arada. Ayrıca Afrika levhası da bu bölgedeki levhalardan biri. İşte bu, depremin temel mekanizmasını oluşturur.” şeklinde konuştu.

LEVHA SINIRINA YAKINLIK VE RİSK

Prof. Dr. Naci Görür, levha sınırına yakın bölgelerin daha fazla risk taşıdığını vurguladı. Görür, “Gaziantep levha sınırında değil, ama buna çok yakın. Bu yakınlık, şehri afete belirli bir ölçüde maruz bırakıyor.” dedi. Ayrıca, Gaziantep’in 6 Şubat depremlerinden etkilenen illere kıyasla daha az zarar gördüğüne dikkat çekerek, “Gaziantep diğer illere nazaran çok daha az etkilenmiştir. Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya gibi iller ise tam olarak levha sınırında yer alıyor. Gaziantep ile arada 50-100 kilometre mesafe bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

ÖNLEMLER VE RİSK YÖNETİMİ

Prof. Dr. Görür, depreme karşı yapılması gereken önlemleri de sıralayarak, “Eğer levha sınırına yakın bir bölgedeyseniz, bu bölgedeki yapılara daha dikkatli yaklaşmalı, gerekli mühendislik önlemlerini almalısınız. Aksi takdirde, büyük zararlara uğrayabilirsiniz.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

NATO Genel Sekreteri Rutte: Liderler İran konusunda hemfikir cesur kararlar alınacak

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikir” açıklamasında bulundu.

Şam’ı çevreleyen enkaz kaldırılıyor

Suriye’de 14 yıl süren savaş, başkent Şam’ın çevresindeki bir çok bölgede büyük bir yıkıma sebep oldu. Bölgeyi havadan ve karadan vurarak harabeye çeviren Esed rejimi ve müttefiklerinin Aralık 2024’te yenilgiye uğrayıp Suriye’den çıkarılmasının ardından yeniden inşa süreci de hız kazanıyor. Sivil Savunma Örgütü (Beyaz Baretliler), Şam’ın çevresindeki Haceru’l Esved, Yermük Kampı ve diğer bölgelere geri dönen mülteciler için enkazları kaldırıyor.

Trump ve yetkililerin tesislerdeki hasara yönelik ifadeleri çelişti: Yok mu edildi, hasar mı aldı?

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlenen saldırılarda bu kilit noktaların “tamamen yok edildiğini” belirtirken Genelkurmay Başkanı Dan Caine dahil çeşitli güvenlik yetkilileri, bu bölgelerin sadece “hasar aldığını” ifade etti.

Diyanet’ten ilginç fetva: Allah yazılı kolyeyle tuvalete gitmeyin!

“Fiyatları tayin eden Allah’tır” fetvasından sonra Din İşleri Yüksek Kurulu sosyal medyadan fetva paylaşma yasağı getirmişti. Ancak Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar bu kurala uymayarak her gün bir fetva paylaşmaya devam ediyor.

İsrailli uzmanlara göre Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer emellerini tamamen ortadan kaldıramayacak

İsrailli uzmanlara göre Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer emellerini tamamen ortadan kaldıramayacak

600 bin Suriyeli mültecinin ülkesine döndü

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Grandi, Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’ye dönüşlere ilişkin X’ten paylaşımda bulundu. Bugünün Dünya Mülteci Günü olduğunu hatırlatan Grandi …