M çiçeği vakası endişe yarattı: ‘Acil durum’ ilan edildi

Sierra Leone’de M Çiçeği Virüsü Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi

Sierra Leone, Batı Afrika’da yaşanan M çiçeği (mpox) virüsü vakaları nedeniyle alarm veriyor. Ülkede 2 kişide virüs tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanı Dr. Austin Demby, ulusal basına yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Yasası gereği derhal acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Demby, AA’ya yaptığı açıklamada, “Halk sağlığı açısından Sierra Leone hükümeti adına ‘acil durum’ ilan ediyorum.” dedi.

Ülkede ilk M çiçeği vakasının 11 Ocak’ta tespit edildiği duyurulmuştu.

M Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

M çiçeği virüsü, fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün sebep olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yolları arasındadır.

M çiçeği virüsünü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunmaktadır.

Tedavisi özel bir yöntem bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Hastalığı hafif geçiren vakaların çoğu birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır.

(Haber: Anadolu Ajansı)

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Sağlıkçılardan Hazine ve Maliye Bakanlığı Önünde Atama Beklentisi

Hazine Ve Maliye Bakanlığı önünde toplanan atama bekleyen sağlıkçılar basın açıklaması yaptı. Kamu Birliği Konfederasyonu, Genç Sağlık Sendikası ve Sağlıkçı Birliği tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde sağlık personeli ataması için basın …