Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Zirai don Türkiye’nin birçok ilde etkili oldu

Nisan ayında yaşanan don olayı tarım ürünlerine zarar verdi. Zirai donun vurduğu illerin sayısı ve ürünlerin hangileri olduğu derlendi. Üretici destek beklerken, Tarım ve Orman Bakanlığı olayı yakından takip ettiğini açıkladı.

Kozan Ciğeri 13. Portakal Çiçeği Karnavalı’nda Yoğun İlgi Gördü

Kozan’ın coğrafi işaretle tescil başvurusu yapılan ciğeri, 13. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda yarım ton tüketildi. Karnavalda yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösterdi.

Marmaris’te Taklit Ürünler İçin Suç Duyurusu

Marmaris’te taklit ürünlerin kargo ile yurt dışına gönderilmesine dair suç duyuruları yapıldı.

Dilovası’nda doğalgaza geçişte ücretsiz destek

Dilovası’nda katı yakıttan doğalgaza geçmek isteyen ihtiyaç sahibi hanelere doğalgaz ekipman ve kurulum desteği sağlanacak.

Trump’ın tarifeleri ekonomiyi sallıyor: Lojistik sektöründe tehlike çanları!

ABD Başkanı Trump’ın korumacı politikaları ve Çin’e yönelik yüzde 145’e çıkan tarifeleri, deniz taşımacılığını vurdu. Ocak ortasından bu yana konteyner navlunlarında yüzde 43’lük düşüş yaşanırken, müzakerelerde sonuç alınamazsa küresel ticaretin stagflasyon riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Şişecam Uluslararası Cam Konferansı sektörü buluşturdu

Bu yıl 90’ıncı yılını kutlayan cam ve kimyasallar sektörlerinin global oyuncusu Şişecam, cam sektörünün önde gelen temsilcilerini 39’uncusunu düzenlediği Şişecam Uluslararası Cam Konferansı’nda bir araya getirdi.