Efsane gerçek oldu: Amazon’un kalbindeki kaynayan nehrin gizemi

Peru’nun Amazon bölgesinde, sıcaklığı 100°C’ye kadar ulaşabilen Shanay-Timpishka Nehri, bilim insanlarına küresel ısınma ve orman ekosistemleri hakkında önemli veriler sunuyor.

Shanay-Timpishka Nehri, Peru’nun Mayantuyacu bölgesinde yer alıyor ve ilk kez 2011 yılında kaşif Andrés Ruzo tarafından keşfedildi. Nehrin adı, “Güneşin sıcağında kaynayan” anlamına geliyor.

Ruzo, 100°C’ye kadar yükselen sıcaklıkta kaynayan suyu gözlemleyerek, “Ölçtüğüm en yüksek sıcaklık 100°C oldu. Bu kadar sıcak suyu hayal etmek bile zor, elinizi soktuğunuzda saniyeler içinde yanıklar oluşur” dedi.

BİR EFSANE GERÇEK OLDU

Peru’da yıllarca bir efsane olarak bilinen bu nehir, ilk kez jeologlar tarafından duyulduğunda imkansız kabul edilmişti. Ancak 2017 yılında yapılan bir belgeselde, nehrin yoğun sıcaklık yaydığı görülünce araştırmacılar şaşkına döndü. “Kuşlardan sürüngenlere kadar birçok hayvan bu sıcaklıkta hayatta kalamaz,” diyen jeologlar, nehrin sıcaklığının biyolojik organizmalar üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu açıkladılar.

SICAK SUYUN KAYNAĞI NE?

Nehirin kaynama sıcaklığı, yer altındaki fay hatlarından beslenen sıcak su kaynaklarından geliyor. Miami Üniversitesi’nden bilim insanları, nehrin gelecekteki küresel ısınma hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini düşünüyor. Riley Fortier, araştırma lideri, “Amazon ormanları daha fazla ısınacak. Bu, orman yapısının nasıl değişeceğine dair bize önemli veriler sunuyor,” dedi.

AMAZON ORMANLARININ GELECEĞİ

Araştırmacılar, sıcaklık arttıkça bitki çeşitliliğinin azaldığını ve orman yapısının daha homojen hale geldiğini gözlemlediler. Bu bulgular, küresel ısınma nedeniyle Amazon ormanlarında meydana gelebilecek değişimlere dair önemli ipuçları veriyor. Fortier, “Küresel ısınma arttıkça her şey değişecek,” diyerek Amazon’un geleceğine dair endişelerini dile getirdi.

Related Posts

Orta Doğu’nun altında ‘hayalet bulut’ keşfedildi

Araştırmacılar, Umman’ın altında, 25 ila 40 milyon yıl önce Hindistan tektonik plakasının hareket yönünü değiştirmiş olabilecek alışılmadık bir magma sütunu keşfettiler.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Liderler İran konusunda hemfikir cesur kararlar alınacak

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikir” açıklamasında bulundu.

Şam’ı çevreleyen enkaz kaldırılıyor

Suriye’de 14 yıl süren savaş, başkent Şam’ın çevresindeki bir çok bölgede büyük bir yıkıma sebep oldu. Bölgeyi havadan ve karadan vurarak harabeye çeviren Esed rejimi ve müttefiklerinin Aralık 2024’te yenilgiye uğrayıp Suriye’den çıkarılmasının ardından yeniden inşa süreci de hız kazanıyor. Sivil Savunma Örgütü (Beyaz Baretliler), Şam’ın çevresindeki Haceru’l Esved, Yermük Kampı ve diğer bölgelere geri dönen mülteciler için enkazları kaldırıyor.

Trump ve yetkililerin tesislerdeki hasara yönelik ifadeleri çelişti: Yok mu edildi, hasar mı aldı?

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine düzenlenen saldırılarda bu kilit noktaların “tamamen yok edildiğini” belirtirken Genelkurmay Başkanı Dan Caine dahil çeşitli güvenlik yetkilileri, bu bölgelerin sadece “hasar aldığını” ifade etti.

Diyanet’ten ilginç fetva: Allah yazılı kolyeyle tuvalete gitmeyin!

“Fiyatları tayin eden Allah’tır” fetvasından sonra Din İşleri Yüksek Kurulu sosyal medyadan fetva paylaşma yasağı getirmişti. Ancak Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar bu kurala uymayarak her gün bir fetva paylaşmaya devam ediyor.

İsrailli uzmanlara göre Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer emellerini tamamen ortadan kaldıramayacak

İsrailli uzmanlara göre Tel Aviv yönetimi, İran’ın nükleer emellerini tamamen ortadan kaldıramayacak