Avustralya ve Malezya‘nın yağmur ormanlarında rastlanabilen ve botanik literatüründe dendrocnide moroides ismiyle yer alan gympie-gympie bitkisi, Urticaceae ismiyle bilinen ısırgan otu ailesinden olmakla birlikte birtakım botanik bahçelerinde bulunabiliyor. Lakin 49 yaşındaki Daniel Emlyn-Jones bu tehlikeli bitkiyi, sıkı güvenlik şartları altında meskeninde yetiştiriyor.
Bitki, üzerinde ‘tehlike’ levhası olan bir kafesin içinde duruyor ve levhada, “Hafif de olsa yapraklar ya da saplarla deri teması büyük bir acıya yol açacaktır” yazıyor.
Emlyn-Jones’un hedefi, dünyanın en zehirli bitkisi olarak bilinen gympie-gympie’nin de dahil olduğu eşsiz bir koleksiyona sahip olmak ve böylece bitkilere olan ilgiyi artırmak.
ATIN BAŞINA GELENLER…
Gympie-gympie birinci olarak 1866 yılında, anavatanı Avustralya’da, bir yol müfettişinin atını sokmasıyla keşfedildi. LadBible’da yer alan habere nazaran, hayvan “İki saat içinde öldü, lakin ölmeden evvel delirdi…”
Habere nazaran, bitkinin kıl gibisi küçük iğneleri ile 1 saniyelik bir temas bile kurbanda sıra dışı bir acı ve yanma hissi yaratmakta ve acı sonraki 20 ila 30 dakika içinde ağırlaşarak haftalar yahut aylarca devam edebilmekte.
İnsanlar bu süreçte hapşırma nöbetlerine girmekte ve gelişen kuvvetli alerji alerji deride geniş kızıl döküntülere sebep olurken uzuvlarda şişme gözlemlenmekte.
Her vakit olmasa da pek çok olay hastanede profesyonel tıbbi takviyeye muhtaçlık duymakta. Devam eden acılar birtakım hastaları uyuyamaz hale getirmekte ve bazı hadiseler da intihar ile sonuçlanabilmekte.
İKİ HADİSE: BİRİ DELİRDİ, BAŞKASI İNTİHAR ETTİ
İkinci Dünya Savaşı sırasında Avustralya ordusunda vazife tapan Cyril Bromley, eğitim sırasında ota temas ettikten sonra, haftalarca süren acı ve etkisiz tedavilerin akabinde delirmişti.
Otu, kazara tuvalet kağıdı olarak kullanan biri de acılara dayanamayıp intihar etmişti.