Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

İnsan Vücudunun Su İhtiyacı ve Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kıdır, insandaki suyun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturduğunu ve özellikle yaz aylarında bu dengenin korunmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirtiyor.

Yaz aylarında terleme ve buharlaşma ile artan sıvı kaybının yerine konmamasının organ fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Kıdır, su tüketiminin önemine vurgu yapıyor.

Kıdır’a göre, yeterli su alınmadığında güneş çarpması riski artıyor ve güneş çarpmasının hayati tehlike oluşturabileceğini belirtiyor. Güneş çarpması belirtilerinin fark edildiğinde hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini söylüyor.

Kıdır, vücudun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için suyun temel bir gereksinim olduğunu vurgulayarak, hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımının şart olduğunu söylüyor.

Özellikle ileri yaş, kalp hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve çocukların sıvı kaybına karşı daha hassas olduklarını belirten Kıdır, yetişkin bir bireyin günde ortalama 2 ile 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kıdır, yaz aylarında sıvı ihtiyacının artabileceğini belirterek, güneş altında uzun süre kalmak ve yeterince su içmemenin vücut ısısını yükseltebileceğini ve güneş çarpmasına neden olabileceğini vurguluyor.

Hasta bir kişinin güneş çarpması durumunda serin bir yere alınması, kıyafetlerinin çıkarılması ve vücudunun suyla ıslatılması gerektiğini ifade eden Kıdır, bilinci açık olan hastalara sıvı verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Su yerine başka sıvıların tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Kıdır, çay, kahve, şekerli ve gazlı içeceklerin su yerine geçemeyeceğini ve hatta idrar söktürücü etkileri nedeniyle sıvı kaybını artırabileceğini belirtiyor.

Son olarak, yaz mevsiminde su ihtiyacının artacağını belirten Kıdır, genelde kilo başına 35 cc üzerinden su ihtiyacı hesaplandığını, ancak sıcak havalarda terleme ve buharlaşma yoluyla kayıpların göz önünde bulundurularak bu miktarın artırılmasının önerildiğini ifade ediyor.

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Sağlıkçılardan Hazine ve Maliye Bakanlığı Önünde Atama Beklentisi

Hazine Ve Maliye Bakanlığı önünde toplanan atama bekleyen sağlıkçılar basın açıklaması yaptı. Kamu Birliği Konfederasyonu, Genç Sağlık Sendikası ve Sağlıkçı Birliği tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde sağlık personeli ataması için basın …

Normal doğum pankartı olayı nedir?

Normal doğum pankartı olayı nedir sorusu, Süper Lig’de oynanan maçlarda futbolcuların “Doğal olan normal doğum” yazılı pankartlarla sahaya çıkmasının ardından gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Doğal Olan Normal Doğum …