Yorgun uyanıyorsanız dikkat: Sağlığınız tehlikede olabilir!

Çocuklar için 10 saat, yetişkinler için ise 7 ila 9 saat ideal uyku süresidir. Uyku düzeninin bozulması veya yetersiz uyku almak, sadece günlük yorgunluğa neden olmakla kalmaz, uzun vadede fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Uyku süresi ve kalitesi, bireyin genel sağlık durumu hakkında ipuçları sunabilir. Uzmanlar, bazı basit görünen belirtilerin bile ciddi bir sorunu gösterebileceğini açıklıyor.

Uyku Kalitesi ve Sağlık Sorunları

Günlük şekerlemeler bazı insanlar için zararlı olmayabilir, ancak sık sık uykululuk hissi ani ise altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Araştırmalar, gündüz uykusunun tip 2 diyabet ve solunum rahatsızlıkları riskini artırabileceğini gösteriyor. Gece iyi uyusanız bile gün içinde sürekli yorgun hissetmek, düşük tansiyon, vitamin eksiklikleri, depresyon veya obezite belirtisi olabilir.

Horlamanın Sebepleri ve Riskleri

Horlama genellikle obstrüktif uyku apnesi belirtisi olabilir. Aşırı kilolu kişiler, diyabet veya yüksek tansiyon hastaları daha fazla risk altındadır. Uyku apnesinde, solunum yolları uykuda tıkanabilir ve kişi nefes almakta zorlanabilir. Kalın damak, kronik burun tıkanıklığı, uyku pozisyonu ve alkol tüketimi horlamaya neden olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykusuzluk

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda kontrol edilemeyen hareket dürtüsü ile karakterize bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum dinlendirici bir uykuyu engelleyerek uykuyu bozar. Genetik faktörler, demir eksikliği ve böbrek yetmezliği gibi durumlar huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.

Sabahları Yataktan Kalkmakta Zorlanma

Sabahları zorlukla yataktan kalkmak çok ciddi bir sorunu işaret etmeyebilir, ancak uzun süre devam ederse, anemi, tiroid bezinin yavaş çalışması veya depresyon belirtisi olabilir.

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Sağlıkçılardan Hazine ve Maliye Bakanlığı Önünde Atama Beklentisi

Hazine Ve Maliye Bakanlığı önünde toplanan atama bekleyen sağlıkçılar basın açıklaması yaptı. Kamu Birliği Konfederasyonu, Genç Sağlık Sendikası ve Sağlıkçı Birliği tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde sağlık personeli ataması için basın …